ارتوپدی یک تخصص پزشکی است که با تشخیص، درمان، توانبخشی و پیشگیری از بیماری های مربوط به سیستم اسکلتی عضلانی بدن انسان سروکار دارد. سیستم اسکلتی عضلانی بدن انسان به ماهیچهها، استخوانها، رباطها، تاندونها و اعصاب اطلاق میشود که میتوانند باعث حرکت و عمل در فرد شوند. این رشته مهم و تخصصی بر پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری های مادرزادی و مزمن و همچنین آسیب های سیستم اسکلتی تمرکز دارد. در حال حاضر این رشته برای تمامی سنین از نوزادان با مشکلات مختلف ارتوپدی گرفته تا ورزشکاران جوان آسیب دیده و سالمندان کاربردهای موفقی دارد. همچنین انواع اختلالات سیستم عضلانی را درمان می کند.
رشته ارتوپدی در ایران نسبتا جوان است و می توان گفت تا قبل از دهه 40 این رشته در ایران ناشناخته بود. در آن زمان شکستگی ها توسط جراحان عمومی درمان می شد. از سال 1345 به تدریج متخصصان ارتوپدی از سایر نقاط جهان وارد ایران شدند و در سال 1352 تدریس این رشته در دانشگاه های ایران آغاز شد.
آینده شغلی ارتوپدی در ایران
به طور کلی رشته ارتوپدی جبرانی ندارد و با مشکلاتی در سیستم اسکلتی عضلانی افراد نیاز به کمک متخصصان ارتوپدی دارند. این تخصص نیاز به صبر و تحمل زیادی دارد، زیرا اکثر افراد درمان خود را به متخصصان این رشته می سپارند و ترجیح می دهند فرد جدیدی را انتخاب نکنند، بنابراین شغل در این زمینه نیاز به صبر دارد. با توجه به جدید بودن آن در ایران، زمانی که مردم از آن آگاهی و اطلاعات کاملی کسب کنند، می توان گفت که آینده شغلی ارتوپدی در ایران روشن خواهد بود.
درآمد ارتوپدی در ایران
درآمد و حقوق ارتوپدها در ایران بستگی به محیط کاری دارد که فرد در آن کار می کند و چه تخصصی در این زمینه کسب می کند. می توان گفت میانگین حقوق یک متخصص این رشته در بیمارستان دولتی حدود 50 میلیون تومان در ماه است.
آیا شما در زمینه ارتوپدی هستید؟
ارتوپدی یکی از رشته های تخصصی پزشکی است که به درمان، توانبخشی و پیشگیری از بیماری های سیستم اسکلتی عضلانی (استخوان ها، رباط ها، تاندون ها، ماهیچه ها و سیستم عصبی) می پردازد.
دوره تحصیل در رشته ارتوپدی
پس از اخذ مدرک دکتری عمومی، مدت تحصیل در رشته تخصصی «ارتوپدی» 4 سال می باشد. لازم به ذکر است که این دوره در کشورهای مختلف متفاوت است.
رشته های تحصیلی در رشته ارتوپدی
مراحل آموزش در این زمینه به این صورت است که ابتدا باید برای کمک پزشکی اقدام کنید. پس از آن یک دوره 4 ساله دوره دستیاری ارتوپدی دنبال می شود. در پایان این دوره آزمونی قبول می شود که در آن فرد می تواند متخصص ارتوپدی شود.
کدام دانشگاه ها در ایران ارتوپدی ارائه می دهند؟
گروه ارتوپدی دانشگاه:
علوم پزشکی تهران
دانشگاه پزشکی ایران
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
دانشگاه علوم پزشکی کاشان
علوم پزشکی گلستان
دانشکده پزشکی اصفهان
ارتوپدی در جهان
آینده ارتوپدی در جهان
افزایش تعداد سالمندانی که نیاز به درمان ارتوپدی دارند، تقاضا برای جراحان ارتوپد را افزایش داده است. همچنین تقاضا برای این جراحان در مناطق کم درآمد افزایش یافته است، زیرا متخصصان و جراحان ارتوپدی بیشتری برای فعالیت در این مناطق ابراز علاقه کرده اند. بنابراین می توان گفت که چشم انداز شغلی خوبی برای ارتوپدی در دنیا وجود خواهد داشت.
درآمد ارتوپدی در جهان
در دنیا جراحان ارتوپد حقوق بسیار بالایی می گیرند. به طور معمول، متوسط درآمد آنها حدود 39000 دلار در سال است. متخصصانی که در مطب یا کلینیک خود کار می کنند نسبت به متخصصانی که در بیمارستان کار می کنند درآمد و حقوق بیشتری دارند. البته این واقعیت نیز وجود دارد که متخصصانی که در بیمارستان ها کار می کنند ممکن است از بیمه درمانی و مزایای دیگر برخوردار باشند، در حالی که جراحان خوداشتغال باید خودشان هزینه آن را بپردازند.
روش های تشخیصی آسیب استخوان
پس از به دست آوردن ارزیابی جامع از تاریخچه بیمار، ارتوپدها از روش های تشخیصی زیر نیز استفاده می کنند:
عکس رادیولوژی
به طور معمول، رادیولوژی از هر دو نمای فرونتال و نمایه برای کمک به تشخیص بیماری و آسیب استفاده می کند.
اسکن ایزوتوپ
این نوع اسکن برای تشخیص تومورهای استخوانی و ارزیابی انواع خاصی از شکستگی ها استفاده می شود.
سی تی اسکن
تشخیص بسیاری از ضایعات استخوانی که با رادیولوژی مشخص نیستند با استفاده از سی تی اسکن بسیار موثر است.
سونوگرافی
سونوگرافی برای تشخیص کیست، تومورهای بافت نرم، افیوژن مفصل، آبسه و هماتوم استفاده می شود.
باند عصبی عضلانی
این آزمایش برای بررسی هدایت عصبی استفاده می شود که می تواند ضایعات عصبی و عضلانی را به خوبی تشخیص دهد.
یک M.R.I.
MRI برای مشاهده تاندون ها، عضلات، تاندون ها، اعصاب، عناصر عروقی و همچنین بافت های نرم مانند غضروف و مغز استخوان ایده آل است.
آرتروسکوپی
آرتروسکوپی بسیار موثر است و ممکن است برای بررسی ضایعات داخل مفصلی مناسب باشد.
انواع جراحی ارتوپدی
انواع مختلف جراحی ارتوپدی شامل موارد زیر است:
جراحی بازو و دست
در این نوع جراحی، آسیب های بازو، شانه، دست، آرنج، دست و انگشتان برای حرکت مجدد مفاصل درمان می شود.
جراحی کمر
جراحی ستون فقرات در واقع درمان بسیاری از بیماری های ستون فقرات را پوشش می دهد. از جمله این شرایط می توان بیرون زدگی دیسک کمر، آرتروز، بافت ها و بیماری های مختلف، ناهنجاری ها و شکستگی های ستون فقرات، جدا شدن مهره ها و ... را برشمرد. البته باید بدانید که جراحی تنها درمان این بیماری ها نیست و با روش های غیرجراحی نیز می توان آن را بهبود بخشید.
جراحی زانو و زانو
این نوع جراحی برای درمان و بازگرداندن تحرک زانوی آسیب دیده استفاده می شود. انواع مختلف جراحی زانو در سنین بالا رایج است.
جراحی پا و مچ پا
بسیاری از بیماری ها و مشکلات پا و ساق پا را باید با کمک این روش درمانی درمان کرد.
جراحی تومور استخوان
درمان اساسی تومورهای استخوانی جراحی است، در موارد شدیدتر باید به کمک شیمی درمانی یا رادیوتراپی متوسل شد.
جراحی تعویض مفصل ران
در این جراحی قسمتی یا تمام مفصل ران آسیب دیده برداشته می شود و با دستگاه های مصنوعی یا مفاصل مصنوعی جایگزین می شود.
جراحی ارتوپدی کودکان
ارتوپدی کودکان و کودکان یک رشته تخصصی از علم ارتوپدی است که به درمان کلیه مشکلات اسکلتی عضلانی در کودکان می پردازد.
جراحی آسیب های ورزشی
آسیب های ورزشی بسیار شایع است و در برخی موارد اگر این مشکل با کمک درمان غیر جراحی بهبود نیافت، باید از جراحی کمک گرفت. این عمل ها ممکن است شامل عمل های پارگی تاندون آشیل، انواع شکستگی ها و غیره باشد.
جراحی بسیار آسیب زا
جراحی شاخه ای تخصصی از جراحی است که به درمان جراحات و آسیب های جسمی شدید می پردازد. این معمولا در مواقع اضطراری اتفاق می افتد.
مقالاتی در مورد ارتوپدی
شاید برایتان جالب باشد که بدانید بسیاری از پیشرفت های حاصل شده در زمینه ارتوپدی از تجربیات دوران جنگ حاصل شده است. در جنگ های قرون وسطی، مجروحان را با باندهای آغشته به خون اسب درمان می کردند. با اینکه غیربهداشتی بود، از نوارهای خشک استفاده می کردند. همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردم، اصطلاح ارتوپدی در اصل به معنای اصلاح ناهنجاری های عضلانی و استخوانی در کودکان بود. نیکلاس آندری که استاد دانشگاه پاریس بود، اولین بار این اصطلاح را در کتاب خود بیان کرد. او برای درمان کودکان از مهارت دستی و تمرینات و تکه تکه کردن استفاده می کرد. اولین موسسه ارتوپدی در سال 1780 توسط ژان آندره ونال تاسیس شد و در واقع اولین بیمارستان تخصصی برای درمان این نوع ناهنجاری ها بود. او همچنین کفشی را اختراع کرد که برای کودکانی که پاهای کج دارند مناسب باشد.
نکاتی که باید در مورد ارتز بدانید
شاید برای شما جالب باشد که نکات زیر را بدانید:
تقریباً 28.6 میلیون نفر سالانه دچار آسیب های اسکلتی عضلانی می شوند.
حدود 137.6 میلیون ویزیت در سال بیمار به دلیل آسیب اسکلتی عضلانی به بخش سرپایی یا اورژانس مراجعه می کند.
سالانه حدود 7.5 میلیون عمل اسکلتی عضلانی انجام می شود.
به عنوان یک قاعده، کارگران بیش از 147 روز کاری را به دلیل آسیب های اسکلتی عضلانی از دست می دهند.
آسیب های اسکلتی در کودکان آنها را مجبور می کند هر سال روزهای زیادی را در خانه به مطالعه بپردازند.
آرتریت یک بیماری مزمن و پیشرونده است که افراد مسن را تحت تاثیر قرار می دهد.
نیمی از آسیب های اسکلتی و عضلانی مربوط به دررفتگی و شکستگی است.
مقاله کامل: https://payju.ir/content/پزشکان-متخصص-ارتوپدی-در-شیراز
:: بازدید از این مطلب : 27896
|
امتیاز مطلب : 22
|
تعداد امتیازدهندگان : 6
|
مجموع امتیاز : 6